Saturday, April 12, 2008

Πάρνηθα: 57.000 δενδρύλλια αντί 125.000


Πιλοτικά και υπό την πίεση της κοινής γνώμης έγινε, σύμφωνα με την ομολογία των αρμοδίων, η δενδροφύτευση στις καμένες εκτάσεις της Πάρνηθας. Η γραφειοκρατία στέρησε πολύτιμο χρόνο από τη διαδικασία της αναδάσωσης, με αποτέλεσμα να φυτευθούν εσπευσμένα λιγότερα από τα μισά δέντρα από όσα είχαν αρχικά υπολογιστεί και μάλιστα οριακά από πλευράς εποχής. Ταυτόχρονα εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο η Πάρνηθα έχει μπει σε πορεία προετοιμασίας εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Τον πυρήνα του δρυμού της Πάρνηθας επισκέφθηκαν χθες βουλευτές από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των αντιδιαβρωτικών έργων και της αναδάσωσης. Τους βουλευτές περίμενε ωστόσο μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς πληροφορήθηκαν από τον δασάρχη Πάρνηθας κ. Ιωάννη Ζιάζιαρη και τον διευθυντή αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής κ. Βασ. Γεωμελά ότι στο βουνό φυτεύθηκαν περίπου 57.000 δενδρύλλια, έναντι 125.000 που είχε ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο από το φορέα διαχείρισης του δρυμού. Πιο συγκεκριμένα, φυτεύθηκαν 49.767 δενδύλλια ελάτης, 1.900 μαύρης πεύκης, 1.700 δρυός, καθώς και περίπου 4.000 μοσχεύματα ιτιάς και πλατανιάς στα ρέματα των καμένων περιοχών. «Η αναδάσωση ήταν πιλοτική και έγινε υπό την πίεση της κοινής γνώμης», παραδέχθηκε ο κ. Ζιάζιαρης. «Ευτυχώς μας βοήθησαν οι βροχές. Ελπίζουμε η αναδάσωση να πετύχει και το επόμενο φθινόπωρο θα συνεχίσουμε με ταχύτερους ρυθμούς». Σύμφωνα με τους υπευθύνους, τα επόμενα χρόνια πρόκειται συνολικά να φυτευθούν στην Πάρνηθα περί τις 485.000 δένδρα, ήτοι το ένα πέμπτο όσων κάηκαν. Τα υπόλοιπα θα αναδασωθούν με φυσικό τρόπο, αν βέβαια δεν καούν εκ νέου οι περιοχές την επόμενη δεκαετία.

Τους βουλευτές απασχόλησαν και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιπυρική προστασία του υπόλοιπου δρυμού, εν όψει της θερινής περιόδου. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του φορέα διαχείρισης, κ. Δημήτρης Σπαθής, στον δρυμό σήμερα περιπολούν 65 άτομα από τον φορέα και το δασαρχείο, αλλά όχι σε 24ωρη βάση. Οι μελέτες για τον καθαρισμό των δασικών δρόμων στον δρυμό στο Τατόι, στη Φυλή και τη Βαρυμπόπη έχουν εγκριθεί αλλά αναμένουν ακόμα χρηματοδότηση, ενώ η ευθύνη πυρόσβεσης εξακολουθεί να μοιράζεται σε τέσσερις αστικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, στον Κολωνό, το Περιστέρι, το Ολυμπιακό Χωριό και τα Οινόφυτα. «Ανησυχούμε για τα μέτρα που έχουν ληφθεί εν όψει της αντιπυρικής περιόδου», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κ. Κυρ. Μητσοτάκης. «Αν χάσουμε το κομμάτι του δρυμού προς την Αθήνα και το Τατόι η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη. Θα είμαστε ασυγχώρητοι αν επαναληφθεί η καταστροφή». Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, ο αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Χάρης Δαμάσκος επέλεξε να επαναλάβει... τις έντονες αντιρρήσεις της νομαρχίας στο Π.Δ. για την προστασία του δρυμού της Πάρνηθας, εξαιτίας των επιπρόσθετων περιορισμών που επιβάλλει στη οικοδόμηση και την καλλιέργεια.

- Αναδάσωση στην Ασέα Αρκαδίας πραγματοποιούν το προσεχές Σαββατοκύριακο οι σύλλογοι του χωριού. Οσοι ενδιαφέρονται καλούνται να παρευρεθούν στο σχολείο στις 9 το πρωί.



Πηγή Καθημερινή

Κορνήλιος Καστοριάδης - Η αρχαία ελληνική δημοκρατία και η σημασία της για μας σήμερα


«Tο εξαιρετικό και μοναδικό φαινόμενο που παρατηρείται στην αρχαία Ελλάδα, προϋπόθεση και αποτέλεσμα μιας άλλης θεώρησης του κόσμου είναι η αμφισβήτηση της παράδοσης». Αν εξαιρέσουμε την αρχαία Ελλάδα, συνεχίζει ο Κ. Καστοριάδης, «σε όλες τις άλλες γνωστές κοινωνίες θεωρήθηκε αυτονόητη η συνέχιση της ζωής όπως βρέθηκε και η διατήρηση του καθενός στην θέση του. Το αυτονόητο για τους κλασικούς εβραίους δεν ήταν η αναζήτηση της ελευθερίας ή της ισότητας ή της δικαιοσύνης, αλλά η συμμόρφωση προς τις εντολές του Ιεχωβά. Για έναν χριστιανό, αν πράγματι είναι χριστιανός, αυτό που έχει σημασία δεν είναι η τύχη της κοινωνίας αλλά η σωτηρία της ψυχής του και η κατάκτηση της αιώνιας ζωής.» Κ.Κ.

Κορνήλιος Καστοριάδης - Η αρχαία ελληνική δημοκρατία και η σημασία της για μας σήμερα